Veilig surfen.In je browser wordt de geschiedenis opgeslagen van alle websites die je hebt bezocht. Je kunt deze informatie verwijderen om je privacy te beschermen.

Hou uw internet browser up-to-date

Webbrowsers vormen een belangrijke factor bij de veiligheid tijdens het surfen.
Het is van belang een recente versie te gebruiken, die bovendien up-to-date is gehouden met beveiligingsupdates.

Webbrowsers bevatten soms tal van beveiligingsinstellingen. Daarmee kun je bijvoorbeeld instellen dat cookies uitgeschakeld worden of allerlei filters, waarschuwingsmeldingen etc. in- of uitschakelen.
Net als bij de besturingssystemen geldt ook voor webbrowsers dat nieuwere versies vaak meer beveiligingfaciliteiten bevatten dan eerdere versies. Zo is in Internet Explorer vanaf versie 7 bijvoorbeeld een phishing-filter ingebouwd.

Privemodus

Bijna alle moderne browsers hebben tegenwoordig een privémodus aan boord. Zo worden belangrijke gegevens, zoals cookies en geschiedenis, niet onthouden. Nadeel is wel dat de optie “Log mij automatisch in bij elk bezoek” niet meer werkt, dus dat je elke keer opnieuw je wachtwoord en gebruikersnaam moet typen. Maar ja, dat is ook alleen maar veilig. Hieronder staat per browser hoe je dat moet instellen:

Internet Explorer

Ga rechtsboven naar Beveiliging. Klik op het pijltje en bovenin de lijst staat “InPrivate Navigatie”. Druk daarop en de pagina about:inprivate zal verschijnen. Hier staat informatie over InPrivate. Je kan makkelijk herkennen of je InPrivate surft: voor het adres staat een blauw vakje met daarin “InPrivate”. Tip voor Windows 7 gebruikers: als Internet Explorer in je taakbalk is gepind, kan je InPrivate makkelijk openen door met je rechter muisknop op het Internet Explorer logo te klikken en dan op InPrivate Navigatie Starten te drukken.

Mozilla Firefox

Open Mozilla Firefox en druk op ALT. Je zal nu het menu te zien krijgen (Bestand, Bewerken, enz.). Ga naar Extra en druk op “Privénavigatie starten”. Ook hier zal je een informatiescherm te zien krijgen. Wil je altijd in de Privémodus surfen in Firefox? Druk dan op Extra en zoek in de lijst naar Opties. Ga naar de tab Privacy en vink “Automatisch Firefox in een privénavigatie starten” aan.

Google Chrome

Start Chrome en klik rechtsboven op de steeksleutel. Zoek naar “Nieuw Incognitovenster” en druk daarop. Een informatiepagina zal verschijnen. Herkennen of je Incognito surft is in Chrome makkelijk: zie je linksboven een mannetje met een hoed? Dan surf je Incognito. Wel zo veilig.

Opera

Start Chrome en klik rechtsboven op de steeksleutel. Zoek naar “Nieuw Incognitovenster” en druk daarop. Een informatiepagina zal verschijnen. Herkennen of je Incognito surft is in Chrome makkelijk: zie je linksboven een mannetje met een hoed? Dan surf je Incognito. Wel zo veilig.

Bron: WikiBooks

Wat is een virus?

Een virus is gewoon een computerprogramma. Alleen is dit programma gemaakt om bestanden in de computer te beschadigen of te vernietigen. Met een antivirusprogramma kunt u virussen tegenhouden en uw computer beschermen.

Wat is spyware?

Spyware is een spionageprogramma (spy = spion) dat zich in uw computer nestelt. Het noteert welke websites u bezoekt en stuurt deze gegevens door naar een belangstellende. Soms past spyware de instellingen van uw browser aan. Daardoor kunt u plotseling een andere startpagina hebben of komt u terecht op websites waar u niet om heeft gevraagd!

Wat is phishing?

Phishing is internetfraude (=oplichting) door valse websites. Via een e-mailbericht wordt verzocht om naar de website van uw bank te surfen. Daar wordt gevraagd naar uw persoonlijke gegevens, rekeningnummer en toegangscode. Echter, de site is niet de daadwerkelijke site van de bank, maar een kopie. Vervolgens worden uw gegevens gebruikt om bijvoorbeeld uw bankrekening te plunderen.

Hoe verbetert u de beveiliging van uw computer?

1. Virusscanner
Er bestaan zowel betaalde als gratis (www.avast.com) virusscanners. Bekende commerciële merken doen niet voor elkaar onder wat betreft het herkennen van virussen. Vaak wordt de mogelijkheid geboden om het programma een periode gratis uit te proberen, soms zelfs gedurende 1 jaar.

De meeste virusscanners hebben een automatische ‘update’ functie waarbij een actieve internetverbinding vereist is. Ook de instellingen van een virusscanner zijn van belang. Controleer of de virusscanner  ALLE bestanden scant. Op deze manier kunt u ook inkomende en uitgaande e-mail scannen.

2. Firewall
Heeft u een kabel- of een ADSL-verbinding en bent u veel on line, dan is het verstandig om een firewall te installeren. Een firewall is GEEN virusscanner maar een programma dat ongewenst bezoek van buitenaf (bijv. een hacker) op uw systeem tegenhoudt. Uitstekende gratis firewalls zijn bijvoorbeeld Sygate of ZoneAlarm.
3. Windows update
Controleer regelmatig of er voor windows updates (patches) beschikbaar zijn. Patches bevatten vaak oplossingen die verband houden met de veiligheid van Windows.
http://windowsupdate.microsoft.com.

4. Antispywareprogramma’s
Er bestaan (gratis) programma’s die spyware opsporen en verwijderen. Bekende programma’s zijn Ad-aware (zie www.lavasoft.nl) Spybot Search&Destroy (zie www.safernetworking.org) en HijackThis (zie www.spychecker.com/program/hijackthis.html).
Test hier uw computer op veiligheidsrisico’s: http://security.symantec.com/sscv6/default.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>