internet-explorer-10-for-windows-7-16-535x535

NCSC nuanceert Explorer-advies van politie

Posted on 30 april 2014 ยท Posted in Beveiliging, Internet

Het advies van de politie om Internet Explorer te mijden is “erg kort door de bocht”, zo stelt het Nationaal Cyber Security Centrum, dat onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is. Vanochtend liet het Team High Tech Crime van de politie weten dat IE-gebruikers beter kunnen overstappen.
“Gebruik IE alleen als het niet anders kan, en in Uitgebreide beveiligde modus. Veiliger alternatieven zijn onder andere Opera, Firefox, Safari, Chrome”, aldus het Team High Tech Crime (THTC) via Twitter. Een politiewoordvoerder laat tegenover de NOS weten “dat er wel eens dingen in de nuance misgaan bij twitterende politieagenten”. Het NCSC zegt in de eigen waarschuwing dat mensen terughoudend moeten zijn met het bezoeken van websites die ze niet kennen of niet vertrouwen, en met het klikken op hyperlinks in ontvangen berichten.
Opmerkelijk advies, omdat in het verleden en nog steeds juist websites worden gebruikt die mensen al uit zichzelf bezoeken en vertrouwen. Aanvallers breken op deze websites in en plaatsen exploits die van softwarelekken misbruik maken. Deze werkwijze heeft allerlei voordelen voor cybercriminelen en wordt dan ook vaker toegepast dan het speciaal opzetten van een kwaadaardige website die mensen niet kennen of niet vertrouwen.
Ook komt het regelmatig voor dat aanvallers advertenties gebruiken die op populaire websites worden getoond. Deze advertenties zijn van exploits voorzien en proberen zo bezoekers van deze websites via lekken in hun software aan te vallen. Wederom gaat het om websites die mensen uit zichzelf bezoeken en kennen.
bron;security.nl