europol

Europol rolt bende internetoplichters op

Posted on 25 maart 2014 ยท Posted in Beveiliging, Cybercrime, Internet fraude

De politie heeft een bende opgerold die via internet honderden mensen heeft opgelicht in vijftien landen, waaronder Nederland. Internationale politieorganisatie Europol werkte in het onderzoek samen met de Poolse politie en de veilingsite Ebay.

Foto: Thinkstock
In Polen zijn twee hoofdverdachten opgepakt. Onduidelijk is nog hoe groot de criminele bende was, hoeveel aanhoudingen in totaal zijn verricht en in welke landen dat is gebeurd.
De bende bood op Ebay Apple Mac-computers en andere elektronische apparatuur aan. De klanten ontvingen na betaling niets of kregen een pakket gevuld met bakstenen, fruit of groenten toegestuurd.

Klanten die via Ebay bij de oplichters hadden gekocht, kregen hun geld dankzij een geld-terug-garantie van de site weer terug. Zonder die garantie was de schade volgens Europol afgelopen jaar alleen al in de tienduizenden euro’s gelopen.
Anonieme creditcards
De oplichters incasseerden het geld door het naar anonieme prepaid-betaalkaarten over te maken en vervolgens contanten te pinnen bij een geldautomaat. Twee hoofdverdachten werden in het Poolse Pulawy gearresteerd terwijl zij het frauduleuze geld probeerden op te nemen.
Bij huiszoekingen die op de arrestatie volgden werden meerdere anonieme prepaid-betaalkaarten, auto’s, laptops en telefoons gevonden.
bron:nu.nl