images

ACM waarschuwt voor maandag verspreid virus

Posted on 21 maart 2014 ┬Ě Posted in Beveiliging, Cybercrime, Internet

Verschillende grote Nederlandse sites hebben maandagavond malware verspreid. “Tientallen” websites zouden schadelijke software hebben meegeleverd.

Dat meldt Consuwijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag, op basis van informatie van beveiligingsbedrijf Fox-IT.
“Het gaat om een zogenoemde banking trojan”, zegt Saskia Bierling van de ACM tegen NU.nl. Dat is malware die probeert geld buit te maken door wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.

Consuwijzer raadt consumenten aan om een virusscan uit te voeren. Vooral computers met verouderde software versies van Flash, Adobe Reader, Internet Explorer en Java lopen risico, stelt Bierling.
De ACM maakt niet bekend om welke sites het precies gaat, maar Fox-IT zei eerder tegen Tweakers dat het onder meer ging om Marktplaats en Wehkamp. Er zijn vijftien sites geïdentificeerd, maar waarschijnlijk werd de malware via meer websites verspreid. Fox-IT was niet bereikbaar voor commentaar.
Dit gebeurde namelijk via een malafide adverteerder van het advertentieplatform AppNexus. De advertentie zou snel zijn verwijderd nadat hiervan melding werd gemaakt. Het Nationaal Cyber Security Centrum zou de centrale server van de aanvallers inmiddels offline hebben gehaald.

bron: nu.nl